Som kandidatstuderende på Sustainable Cities-linjen ved Aalborg Universitet har jeg været gennem en spændende proces, der har givet mig værdifuld indsigt i bæredygtighedsindsatserne i byggebranchen.
En tilfældig vej ind i NCC
Min vej ind i NCC var faktisk en kombination af tilfældighed og interesse. Jeg valgte kandidatuddannelsen Sustainable Cities, fordi jeg ser stor værdi i at bidrage til, hvordan vi planlægger og håndterer klimaforandringer og miljøudfordringer i byer. Da jeg så, at NCC søgte én til at hjælpe med behandling og visualisering af miljødata, tænkte jeg, at det var den helt rigtige mulighed.
Efter at have arbejdet som studentermedhjælper i et par måneder, blev jeg tilbudt en praktikplads, som jeg med glæde takkede ja til.
Opgaver med fokus på grøn omstilling
I NCC er jeg en del af KMA-afdelingen (Kvalitet, Miljø og Arbejdsmiljø), hvor jeg primært arbejder med miljødelen. Jeg arbejder blandt andet med miljødataindsamling på projekter samt udarbejdelse af grafer og tabeller, der giver indsigt i indsatsen med affaldssortering. Jeg synes især affaldssortering er spændende, da det spiller en vigtig rolle i at mindske belastningen på miljøet og fremme mere ansvarlige ressourcevaner.
Miljødataindsamlingen sker gennem NCC’s Power BI og Tolero, hvor Power BI bruges til at visualisere data, og Tolero til at registrere affald og miljøforhold på byggepladser. Her har jeg fået en forståelse for, hvordan miljøhensyn integreres på tværs af byggeriets faser – et område som er komplekst, men utrolig vigtig.
Forskellen mellem praktik og studiejob
At være praktikant i NCC var en værdifuld læringsoplevelse. Praktikken bød på mange af de samme opgaver som mit studiejob, men med mere tid til rådighed kunne jeg fordybe mig og få en dybere forståelse af processerne. Jeg deltog typisk i ugentlige statusmøder med min chef, men ellers var det mit eget ansvar at drive mine opgaver fremad. Det lærte mig at balancere flere opgaver på én gang og strukturere min arbejdsdag effektivt. Jeg blev også mere fortrolig med at samarbejde med kolleger på tværs af afdelinger og kommunikere om mine fremskridt.
Nu hvor jeg igen er studentermedhjælper, har jeg særligt fokus på ledelsessystemet, hvor jeg får mulighed for at dykke dybere ned i dets opbygning og funktion. Derudover arbejder jeg dataorienteret med flere af mine opgaver, blandt andet i forhold til at visualisere projektets CO₂-udledninger. Fordi jeg nu har været i NCC i lidt over et år, har jeg fået en endnu dybere forståelse for processerne, så jeg kan bidrage mere målrettet med at nå vores mål.
Et meningsfuldt sted at starte karrieren
Arbejdsmiljøet og kollegaerne i NCC har gjort et stort indtryk på mig. Alle er imødekommende og altid klar til at hjælpe, hvilket har givet mig en tryghed i mit arbejde.
Mit bedste råd til andre praktikanter er at være nysgerrig og stille spørgsmål – det er den mest effektive måde at lære på. Vær også åben for nye opgaver, for du vil hurtigt opdage, hvor meget du kan udvikle dig ved at kaste dig ud i nye udfordringer. Selvom det kan virke overvældende at starte i en stor virksomhed, er der utallige muligheder, og du bliver taget godt imod af dygtige og erfarne kollegaer, der gerne vil hjælpe dig godt på vej.
Med specialet lige om hjørnet og min uddannelse snart afsluttet ser jeg spændt på fremtiden som bæredygtighedsingeniør. Jeg tager en masse værdifulde erfaringer med mig fra min tid i NCC, og jeg glæder mig til at se, hvor rejsen fører mig hen!