Når man er studerende og skal til at søge praktikplads eller for den sags skyld studiejob, så er der en række faldgruber, som vi ser igen og igen – oftest skyldes de en kombination af de allerbedste intentioner, manglende viden og usikkerhed. For mange er det jo ganske nyt, det her med at skrive cv’er og ansøgninger.
Hvornår er det relevant erhvervserfaring?
Vi støder ofte på, at studerende synes det er rigtig svært at skrive et cv, fordi de ikke synes, de har så meget at byde på. Er det f.eks. en god ting, at skrive aftenjobbet på McDonalds på? Det har jo ikke noget at gøre med byggeledelse eller statiske beregninger. Nej, men til gengæld siger det noget om, at man som studerende har håndteret job ved siden af studiet. Det siger også noget om, at man har lært at begå sig på en arbejdsplads. Hvis man har delt reklamer ud siden man var 13 og siddet i kassen i Netto siden man var 16, så siger det også noget om vilje og vedholdenhed. Min påstand er derfor, at alt arbejde er studierelevant arbejde, for det er med til at sige noget om den studerendes prioritering og arbejdsmoral.
Det gælder i øvrigt også hvis man er idrætsudøver på eliteplan eller på anden vis har formået at udmærke sig inden for et felt. Det kan i øvrigt også være med til at differentiere sig fra resten.
Mit bedste råd er derfor, at man skal være ærlig om, hvad man har og ikke har erfaring i. Men lad være med at undervurdere betydningen af de ting, man har lavet, bare fordi der ikke står Novo, Dong eller Grundfos på cv’et.
Foto eller ej?
Trends i cv’er skifter lige som alle andre trends. På et tidspunkt skulle alle have et foto på sit cv – det var det eneste rigtige. Det var med til at differentiere fra andre ansøgere, og ansættende virksomhed ville meget bedre kunne huske den enkelte kandidat, hvis man havde sat et foto på. Det er – i min optik – både rigtigt og forkert. Det kan være med til at give et helhedsindtryk af ansøgeren, men samtidig er der altså også nogle risici ved det.
Vi har igennem årene set et hav af fotos, som CV’et havde været bedre foruden. Som ansøger er det vigtigt, hvis man vil sætte et billede på cv’et, at det er et vellignende portrætfoto. Drop festbilledet, selvom du ser knaldgodt ud, har et champagneglas i hånden og håret sidder perfekt. Tilsvarende strand- og feriebilleder med bar overkrop, glinsende solcreme og den slags. Det sender et forkert signal. I værste fald kan man ved rigtig mange og kvalificerede ansøgninger risikere at blive valgt fra, fordi man fremstår useriøs.
Når jeg desuden skriver vellignende portræt, så er det fordi, at det også forpligter, når man sætter et billede på cv’et. Som ansættende virksomhed har man jo netop dannet sig et billede af den pågældende ansøger, når de har inkluderet billedet – derfor risikerer man at det giver bagslag, hvis der er stor afvigelse fra billedet til det man rent faktisk møder. I stedet for at billedet har den effekt, at man billedligt set allerede har mødt vedkommende, så bliver det pludselig noget der støjer i førsteindtrykket, alene fordi man havde forventet noget andet.
Personlig aflevering af ansøgning
I differentieringens navn har det også gennem årene været meget populært at aflevere sin ansøgning personligt. Det kan det også i nogle situationer være, men som ansøger skal man huske på, at den virksomhed, der søger, måske har rigtig mange åbne stillinger. Ansættelsen af en ny medarbejder er for dem, uanset om det er ansættende leder eller den involverede HR medarbejder, trods alt blot en af mange opgaver. Det risikerer derfor at blive et irritationsmoment og en differentiering på den ufede måde, når receptionen for x’ende gang ringer for at melde en kandidat, som på eget initiativ er dukket op for at aflevere et cv. Som stor virksomhed har det ydermere den udfordring, at vi har et ganske velfungerende system til at understøtte ansøgningsprocessen. Hvis man vælger at sende sit cv uden om systemet eller aflevere det i papirform, så pålægger man virksomheden en arbejdsopgave i at oprette og uploade ansøgningen i systemet, ligesom der er en risiko for, at ansøgningen aldrig kommer ind i systemet, og man derfor slet ikke kommer i betragtning.
Vi starter for søgning på praktikanter til forårssemesteret 2017 medio september. Hold øje med hjemmesiden http://www.ncc.dk/job/praktikant/
Vi glæder os til at modtage din ansøgning!
Louise Sjøntoft / HR Udviklingsdirektør NCC