Når betonernes specialtropper rykker ud

I NCC Råhus og Beton gemmer der sig en helt særlig specialafdeling bestående af diamantskærere. Vi udfører en særlig form for ”snedker”-arbejde, nemlig boring og skæring i beton.

Har du nogensinde undret dig over, hvordan man skærer beton til, hvis det er blevet støbt for stort? Beton er jo rimelig hårdt materiale, så det kræver nogle ordentlige maskiner, der kan håndtere det.

Og det er så det, jeg er specialiseret i. Jeg er nemlig specialarbejder aka autodidakt diamantskærer. Jeg har 20 års erfaring med at bore og skære i beton, i tilfælde af at elementerne skal tilpasses, eller der skal skabes plads til eksempelvis føringsveje eller etableres et nyt dørhul.

Grunden til, at det hedder diamantskærer, er, at de jernklinger og -bor vi skærer med, er indstøbt med industridiamanter, hvilket er det hårdeste materiale, man kan skære med. Det kan sådan set skære i alting!

Og dette håndværk er heller ikke noget, man bare lige gør. Det kræver, at man har en del håndværkssnilde. For at blive en dygtig diamantskærer, kræver det altså mange års erfaring. Dengang jeg begyndte, var der ikke en decideret uddannelse til det, men det er der kommet sidenhen. Eftersom vi gerne vil være med til at uddanne de unge og udbrede håndværket, har vi på nuværende tidspunkt en lærling i flokken.

Der er kommet et øget fokus på sikkerheden, for det kan jo være ret farligt arbejde at håndtere så store betonklodser og maskiner og finde ud af, hvordan man får fjernet noget på en sikker og forsvarlig måde. Heldigvis er arbejdsmiljøet så central en ting i NCC, så vi sikrer de gode arbejdsforhold.

Min plads i NCC

Jeg er havnet i NCC, fordi jeg fik lyst til at prøve nye udfordringer, efter jeg havde oparbejdet 12 års praktisk erfaring i diamantskærebranchen. Tilbage i 2019 kontaktede jeg en afdelingschef i Byggeri Øst for at starte en diamantskæreafdeling i NCC. Efter jeg havde lavet en fuld forretningsplan, gav han mig lov til at starte en enhed op med kun to mand. Siden da er enheden vokset, så jeg nu her i slutningen af 2022 står som formand for NCC’s bore/skæreafdeling med syv mand og en stor kundebase, der stadig vokser.

Sammen med min leder står jeg for personaleansvaret, projektplanlægning, driftsledelse, udarbejdelse af tilbud med mere. En gang imellem hænder det da også, at mine mænd har brug for en ekstra hånd, og i de tilfælde hopper jeg gerne i arbejdstøjet og hjælper til.

Det er som sagt ret specielt arbejde, fordi der er ikke nogen løsninger eller manualer, der er lavet på forhånd. Vores arbejde består ofte af at komme ud på byggepladserne og snedkerere byggeriet til, hvis der eksempelvis har været fejl i tegningerne.

Vi løser opgaver, som andre synes er svære

Det fede er, at vi jo netop løser de ting, der kan være en udfordring for andre. Det betyder, at der er en stor frihed i, hvordan vi udfører opgaverne. Til gengæld kræver det, at man er 100 % inde i, hvad man foretager sig, for når først man er gået i gang med at bore eller skære, så er der ingen vej tilbage.

Arbejdet kan naturligvis rumme udfordringer, så enten løber man skrigende bort, eller også bliver man bidt af det.

Med de udfordrende forhold i vores type arbejde, gør jeg enormt meget ud af at huske vores medarbejdere på sikkerhedsreglerne – og der er Time Out et virkelig godt redskab. For jeg spørger altid mine gutter: ”Føler du dig sikker på det her?”. Hvis ikke de føler sig sikre, så er det vigtigt at stoppe op og finde en anden løsning.

I den forbindelse er det også super vigtigt for mig, at der er plads til alle – også til alle de store følelser. Selvom det tidligere har været en meget maskulin kultur, så gør jeg alt, hvad jeg kan, for at der også er plads til de store følelser. Det sker jo somme tider, at folk kan have udfordringer på hjemmefronten, og det skal der også være plads til. For hvis folk trives, så klarer alle det bedre.

Se maskinerne in action her: Reel af boring i beton og Forkortelse af betonmur

 

 

Indsend Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.


  • Baggio Vitorino Castagna

    15 september, 2023 09:53

    Hej Mick. Hvordan kan jeg komme i betragtning som diamandskære. Og hvor sender man sin ansøgning hen, for kunne godt tænke mig at komme tilbage til byggebranchen igen. Det ville være så fedt at blive en diamantskære har altid været fascineret af arbejdet, men fortæl endelig hvor jeg hurtigt kan sende CV & Ansøgning hen

    Vh Baggio Vitorino Castagna