Jeg vil gerne kende svaret – og forstå det

Det var lidt af et tilfælde, at jeg havnede inden for anlæg, men jeg er rigtig glad for det. Og senest er jeg kommet på et virkelig spændende projekt, Kalvebod Brygge Skybrudstunnel, der spænder over mange discipliner.

Da jeg var teenager, drømte jeg om at blive politibetjent, men fordi jeg brugte briller, var det ikke en mulighed. Min far er stærkstrømsingenør, så det synes han selvfølgelig, jeg skulle blive. Men jeg interesserer mig ikke for strøm.

Egentlig havde jeg ikke tænkt, at jeg skulle læse videre, men jeg blev matematisk student, og klarede mig fint. Jeg kan godt lide matematik og kunne godt lide skolen, men jeg har skulle kæmpe for det.

Jeg har ikke ti tommelfingre, og jeg har altid interesseret mig for, hvordan ting hænger sammen, så en ingeniøruddannelse gav god mening. Jeg dur ikke til at sidde på en kontorstol hele dagen, så jeg valgte diplomingeniøruddannelsen på DTU Byg, fordi der var et halvt år praktik som obligatorisk del af den fireårige uddannelse.

Jeg ved godt, at mange af mine medstuderende drømte om at arbejde hos en rådgiver, men jeg har altid vidst, at jeg ville være hos en entreprenør. Jeg kan godt lide, der sker noget, og jeg føler mig hjemme i en mandeverden. Kan godt lide det direkte sprog, hvor man kalder en spade for en spade.

Anlæg kræver samme kompetencer som byggeri

Jeg tror, at når så få tænker, at de vil arbejde med anlæg, så er det, fordi det er svært at få øje på. Det fylder ikke så meget på uddannelsen heller, så det er mere oplagt at tænke i byggeri over jorden.

Måske kan der godt blive set lidt ned på anlægsarbejdet, fordi det bliver opfattet som noget simpelt. Det skyldes jo, at folk ikke ved, hvor komplekst arbejdet er under jorden. Der er mange, der siger, at man bare skal flytte noget jord, men der er så mange ting, man skal tage hensyn til. Der skal planlægges rigtigt, logistikken, tænke processen igennem for at finde de smarte løsninger. Vi flytter ikke bare jord. Man får brugt lige så meget af sin faglighed og sine kompetencer i anlæg.

Var til en samtale en gang, hvor jeg blev spurgt, hvad jeg havde mest lyst til, men jeg har ikke nogen præference. Jeg har bare lyst til at styre entrepriser. Jeg vil gerne have dialog og løse ting i samarbejde, lytte til kollegers gode ideer. Vi skal arbejde som team.

Prøve nyt og få ny viden

Nu er jeg på Kalvebod Brygge Skybrudstunnel. Det er et spændende projekt med tekniske udfordringer. Vi skal grave dybt, vi skal tunnelere, det kræver en masse koordinering – både med vores NCC-kolleger i Hercules Fundering og med SMET, der er vores belgiske samarbejdspartner, der skal bore tunnelen. Med flere eksterne interessenter, for vi skal under metro, arbejde i forurenet jord, bore i kalk. Oveni det er pladsen trang, så der venter masser af spændende udfordringer.

Jeg oplever noget nyt og får et spændende projekt på CV’et. Jeg vil altid gerne prøve noget nyt og lære mere om mit fag. Jeg har et ønske om at kunne mine ting. Forstå dem. Derfor er entrepriseledelse en udfordring, for jeg har jo ikke prøvet alle de fag, jeg styrer.

Derfor valgte jeg at uddanne mig til kloakmester. Min chef syntes, det var en mulighed, og jeg var enig. Jeg vil gerne udvikle mig og tilegne mig viden. Det var overraskende hårdt; først et halvt år med en skoledag om ugen, lektier i fritiden og afsluttende med en virkelig hård eksamen med både praktik og teori. Og så lige en autorisationseksamen oveni.

Det brugte jeg en del weekender på, men jeg var glad for at slippe gennem nåleøjet. De andre på kurset var typisk selvstændige, som havde meget mere praktisk viden. Jeg skal ikke selv ned i graven, men jeg vil gerne vide, hvad opgaven går ud på, og hvordan den kan løses. Og hvis du har opsyn med rørlæggere, kræver det kloakmesterautorisation.

Det er ikke sidste gang, jeg har taget efteruddannelse. Jeg vil gerne styrke mine svage sider. Og jo mere jeg ved, jo bedre kan jeg have svaret på rede hånd, når nogen spørger til en del af arbejdet.

Vigtigt med gode værdier

Der er mange fordele ved at være i en stor virksomhed, hvor der er faste procedurer for mange ting; da jeg var ny var det for eksempel rart, at der var et godt onboarding-program. Her er også muligheder for, at jeg kan udvikle mig.

Jeg er glad for NCC’s integritet som entreprenør. Det er vigtigt for mig, at jeg arbejder et sted, hvor jeg kan se mig selv i øjnene, og have det godt med det, jeg laver, og jeg vil ikke gå på kompromis med mine værdier.

Jeg har et positivt syn på livet. Jeg står op og tænker, at jeg skal på arbejde og få det bedste ud af det. Det er let at komme afsted, fordi jeg laver det, jeg gerne vil.

Indsend Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.