Det fedeste ved renovering er at se forandringen

Jeg synes, det er meget givende at være med til at give en masse lærlinge chancen for at vise deres værd og give dem muligheden for at udvikle sig. Vi har brug for flere håndværkere, også dem der kan renovere og modernisere ældre bygninger.

Jeg har altid haft en interesse for byggeri. Været fascineret af processen fra start til slut. Som barn lagde jeg mærke til detaljerne, både de store og små ændringer, når jeg passerede de samme byggerier igen. Den fascination har fulgt mig gennem årene, og det var derfor en naturlig beslutning for mig at vælge en karrierevej inden for byggebranchen.

I 2015 begyndte jeg på Danmarks Tekniske Universitet (DTU), hvor jeg studerede en diplomingeniøruddannelse i bygningsdesign. Her havde vi kurser, hvor vi skulle beskæftige os med renovering, og det vækkede en stor interesse i mig for lige netop den form for entreprenørarbejde. Jeg brænder for tanken om at energioptimere ældre boliger i stedet for at nedrive og opføre noget nyt, og jeg vil gerne forbedre det eksisterende. Det fedeste ved renoveringsarbejde er uden tvivl at se forandringen, fra når vi starter projektet, til vi er færdige. Det er virkelig imponerende, når man ser før- og efterbillederne.

En praktiktid med masser af støtte

Da jeg skulle søge praktik på mit studie, ville jeg gerne arbejde for NCC. De var tydelige med, hvilke projekter man kunne arbejde på, og det gjorde de kommende arbejdsopgaver meget konkrete. Min tid som praktikant var rigtig god. Jeg var arbejdede på et renoveringsprojekt i Albertslund Syd, i daglig tale kaldet AB Syd, som var en totalrenovering af lidt over 500 boliger, hvor jeg lærte meget.

Jeg oplevede en fremragende støtte fra mine ledere og kolleger, og der blev sørget for, at jeg konstant havde meningsfulde opgaver. Det er netop formålet med praktik – at afprøve vores teoretiske viden i praksis, så vi kan lære og udvikle os.

Efter jeg blev færdiguddannet med mit speciale i energi og indeklima, fik jeg min første fuldtidsstilling hos NCC som assisterende entrepriseleder. Sjovt nok var jobbet endnu en renoveringsopgave i Albertslund Syd, meget tæt på det første kaldet VA4. Både AB Syd og VA4 et virkelig stort projekt, hvor NCC endte med at renovere lidt over 1.000 boliger, så det var en udfordrende begyndelse i entreprenørbranchen.

Heldigvis gjorde min tid som praktikant det nemmere, da jeg allerede kendte mine kolleger, og de kendte mig. I stedet for at jeg skulle tilpasse mig en helt ny arbejdsplads, kunne jeg fortsætte med at arbejde i et miljø, jeg var familiær med, hvilket betød, at læringskurven ikke var lige så stejl.

Investerer i fremtiden

I dag er jeg entrepriseleder på Blokland-projektet i Albertslund, hvor vi skal renovere 303 boliger. Lige nu er vi i opstartsfasen. Jeg har ansvaret for to entrepriser, ventilation og VVS, og så leder jeg også vores arbejde med bæredygtighedstiltag. Det vil sige, at jeg overvåger vores el- og vandforbrug i skurbyen, kontrollerer vores affaldssortering og samler data, så vi kan følge med i, hvor meget affald vi genanvender, hvor meget der forbrændes, og hvor meget der deponeres. Vi har et mål om at sortere mindst 70 procent til genanvendelse, og det mål vil kun blive højere i fremtiden.

Det er et stort ansvar at styre og koordinere så mange dele af et projekt, men det er også meget tilfredsstillende. Renoveringsprojekter er ofte komplekse, og ikke sjældent stemmer virkelighedens mål ikke overens med de gamle tegninger, fra da bygningen blev opført. Så må vi ud i virkeligheden og selv måle op.

Renovering kræver, at man kan omstille sig, når bygningen viser sig at variere fra tegningerne. Det kræver hurtig og effektiv problemløsning, men netop det at skulle finde gode løsninger på problemer, der opstår undervejs, er noget af det, der gør renovering spændende og er et de mest givende aspekter ved jobbet som entrepriseleder.

På Blokland-projektet har vi forpligtet os til at udføre 25.000 timer med lærlinge gennem hele byggeperioden, hvilket svarer til 12-14 procent af arbejdet. I øjeblikket har vi 13 lærlinge på projektet, så vi lægger godt ud.

Med den forpligtelse investerer vi i fremtidens arbejdskraft, og det er vigtigt, fordi der bliver brug for mange håndværkere til renovering af ældre bygninger. Det er tilfredsstillende at være en del af et projekt, der prioriterer de unge, og det ser faktisk ud til, at vi vil overgå de forventede 25.000 timer. Det er fantastisk at se, at vi ikke bare taler om det, men rent faktisk gør en forskel og gør det endnu bedre end forventet.

Indsend Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.


  • Michael

    23 oktober, 2023 20:41

    Hej Victor fedt at følge din udvikling du er et kæmpe aktiv at have siddende i skurbyen og så arbejder du systematisk og er altid klar til nye udfordringer.og så må vi ikke glemme at du er en god og hjælpsom kollega. En kæmpe inspiration for mig