For år tilbage skrev jeg bacheloropgave om, hvordan man kan benytte VDC (Visual Design & Construction) i entreprenørbranchen, og i den forbindelse interviewede jeg Lone Sand fra NCC, der er VDC manager. Jeg må have sagt noget interessant, for hun inviterede mig til en samtale om en fastansættelse som VDC-koordinator i NCC’s VDC-afdeling i Aarhus.
Jeg har altid interesseret mig for IT og jeg er overbevist om, at byggebranchen skal gå den digitale vej, så jeg takkede ja til tilbuddet om en fastansættelse i VDC-afdelingen. Jeg så gode muligheder i at prøve mig selv af på den digitale front og understøtte afdelingens arbejde med at udvikle NCC i den digitale retning.
VDC-arbejdet i NCC giver stort netværk
Jeg ser tilbage på mine 2,5 år i VDC-afdelingen med et stort smil på læben. Det var en enormt lærerig tid, hvor jeg kom ind over stort set alle projekter i NCC, eftersom VDC er en tværgående enhed, der arbejder bredt i virksomheden. På den måde blev jeg involveret i rigtig mange processer på de forskellige projekter – lige fra tilbuds- og projekteringsfasen over selve byggeriet til afleveringsfasen.
Jeg fik hurtigt en bred kontaktflade, et stort kendskab til forretningen og et bredt netværk. Der var fart på, og det var en fornøjelse arbejde med VDC i praksis og lære af mine dygtige kolleger.
En stor virksomhed giver mange muligheder
Selvom jeg nød min tid i VDC, kunne jeg mærke, at entrepriselederollen trak i mig. Jeg valgte derfor at bringe emnet op til min udviklingssamtale med min chef, som tog sig tid til at lytte til mine ambitioner og straks greb bolden og kontaktede HR. Selvom han var ked af at lade mig gå, så han gode muligheder i at udvikle min profil internt i NCC – og samtidig bringe VDC-kompetencer ud i produktionen.
Det er enormt motiverende at arbejde i en virksomhed, der interesserer sig for ens personlige udvikling og aktivt arbejder for at imødekomme de drømme og ambitioner man har. Som ung nyuddannet ingeniør har man en masse forestillinger om, hvordan det er at arbejde i for eksempel en VDC-afdeling eller som entrepriseleder, men man ved jo reelt set ikke noget før man prøver det i virkeligheden. Som nyuddannet leder man efter den rigtige hylde at lande på, og derfor er det rart, når ens arbejdsgiver støtter den proces.
En VDC-ambassadør i frontlinjen
Jeg er enormt glad for min nye rolle som entrepriseleder. Det er en helt anden arbejdsgang, men jeg nyder virkelig at komme ud i produktionen . Som entrepriseleder drager jeg stor nytte af den brede erfaring jeg har fået i VDC, da jeg nu selv står i forreste række til nogle af de problemstillinger, jeg arbejdede med på et mere generelt plan i VDC-afdelingen.
Byggebranchen har ry for at være lidt konservativ, når det kommer til digitalisering, og min tid i VDC har lært mig, at vi simpelthen ikke får valuta for vores VDC-penge, hvis bolden ikke gribes ude i produktionen. Derfor er det en klar ambition for mig at brede kulturen om VDC ud til frontlinjen, og jeg håber, at jeg med mine erfaringer kan blive form for VDC-ambassadør ude i frontlinjen.
Der er masser af forbedring at hente med brug af digitale værktøjer. Og de findes – det gælder bare om at lære at bruge dem.
Tommy Brun Rasmussen er tilknyttet Byggeri Vest som entrepriseleder, hvor han i øjeblikket arbejder på Nicolinehus i Aarhus. Her leder han entreprisen på el, smed og glas/alu. Tommy har været ansat i NCC i tre år. Han er uddannet bygningsingeniør fra Aarhus Universitet med speciale i byggeproduktion.