I Armton-tiden* var kontoret i Vejle. Siden har jeg altid hørt til på kontoret i Kolding, men med forskellige roller over årene. Til at begynde med arbejdede jeg med det, vi kaldte gennemførende salg; jeg arbejdede med at skrive tilbud, kontrakter og med projektudvikling.
Fra tilbuds- og kontraktarbejde til tvister og problemsager
Jeg var god til at skrive det, der skulle skrives, når der opstod problemer i sagerne, og jeg var god til sammen med advokaterne at få skruet krav og forlig sammen, og med tiden blev jeg nærmest specialist i den slags; problemsager, tvister, voldgiftssager, syn og skøn og den slags ting. Det har jeg brugt meget krudt på gennem tiden.
I dag er jeg så formand for det, vi kalder kontraktråd. Det har jeg været i mange år efterhånden. Her sidder jura, teknik og økonomi repræsenteret, og vi kigger alle kontrakter efter i sømmene, inden vi – skriver under. På den måde kommer stort set alle vores nye sager ind over mit bord.
Det er klart, at jeg kan bruge mine mange års erfaring, når jeg kigger efter, om der er er sammenhæng i tingene, og jeg kan godt fornemme, om et projekt tegner godt. Det er vigtigt, når man skriver, at man skriver klart og tydeligt. Både når man skriver et brev med nogle krav, og når man skriver kontrakter. Det må der ikke kunne tolkes på.
Læresætning: Undgå voldgift
Jeg sidder i styregruppen på nogle enkelte store, komplekse projekter, og i mindre sager kan jeg blive involveret, hvis der opstår problemer, som trænger til at blive kigget på. Så kan jeg komme ind og fungere som katalysator og se, hvordan vi kan få bragt projektet tilbage på sporet.
Der er ikke så mange konfliktfyldte sager som tidligere. Jeg tror, parterne i branchen er blevet bedre til at undgå, at byggesager kører af sporet. Det er jo bedst for alle parter, hvis man kan køre en sag i mål i enighed, men der kan jo være så stor uenighed om økonomien, at der ikke kan indgås et forlig.
Den længste voldgiftssag, jeg har været med til, handlede om et projekt i Sønderjylland. Der var vi i retten i 36 dage, så det var en hård nyser at komme igennem. Den slags sager skal man prøve at undgå ved at forsøge at indgå forlig, inden det kommer så langt. Det er en læresætning. Det er jo ikke altid muligt, og det kan handle om rigtig mange penge. Men voldgiften er ikke nogen fordel for hverken bygherre eller entreprenør; det er kun advokaterne, der tjener godt på det.
Det er ikke forkert at sige, at jeg har arbejdet i mange år i konfliktfyldt farvand, og her er man nødt til at have en vis robusthed, så jeg ikke går hjem og skælder konen ud, når jeg har haft en udfordrende dag. Men det er ikke for tøsedrenge.
Jeg synes, det er spændende arbejde – og udfordrende ind i mellem. Nogle gange kan man godt føle sig lidt som en bussemand. Man skal lige vænne sig til, at man nok ikke altid er den flinkeste mand i lokalet; hverken over for kollegerne eller over for bygherre eller rådgivere, som vi arbejder sammen med.
Sidebeskæftigelse for matematikelskeren
Jeg kan godt lide tal og regneark, så ud over mit arbejde med kontrakter og konflikter, så har jeg en lille sidebeskæftigelse, hvor jeg laver indeksberegninger også. Det er jo sjovt at gøre nogle beløb op, som vi kan få ned i kassen.
Jeg bruger indekstallene fra Danmarks Statistik, som udgives hvert kvartal, og så har jeg udviklet en model, som vi bruger til at beregne indeksreguleringer af vores priser. Jeg udarbejder også prognoser ved at kigge tilbage på tallene og se, hvordan de har udviklet sig. Sådan noget synes jeg, det er rigtig sjovt at lave.
Jeg fik den første lommeregner på teknikum. Jeg kan huske, min far han betalte for den; det var en HP 45, som jeg har liggende hjemme i skuffen endnu, men ellers brugte vi jo regnestok.
Jeg har set en stor udvikling i byggebranchen; vi har fået en masse nye værktøjer, og det gør jo nogle ting nemmere, men de menneskelige ressourcer og faglige kompetencer, dem har vi stadig brug for. Man skal være sikker på, at man har nogle folk, der virkelig har fat i tømmen.
Stadig glad for at gå på arbejde
I sommer havde jeg været her i 36 år. Jeg synes jo det kunne være sjovt, hvis jeg kunne nå at få 40-års jubilæum. Det vil så blive i 2028. Jeg synes, det er sjovt at arbejde, komme ind og møde mine kollegaer og yde det, jeg nu kan, og det jeg synes, jeg er god til, selvom det kan være nogle lange dage, som når jeg skal fra Vejle til møde i Hillerød kl. 9.00.
Claus Bo
23 oktober, 2024 17:40Hej HPH. Flot du holder dig igang endnu ved NCC. Hej fra CBJ-5E Byg