NCC donerede i julen 2016 et beløb til Engineers Without Borders, som gennem organisationen ”Build Up Nepal” hjælper Nepal med genopbygning efter et massivt jordskælv, der ramte landet for to år siden.
Jordskælvet målte 7,9 på Richterskalaen. Hundredtusindvis af mennesker er fortsat hjemløse, og især de fattigste regioner har et særligt behov for hjælp.
Min veninde og kollega Carolina Nilsson og jeg arbejder for Engineers Without Borders Sweden, og er i Nepal for at hjælpe Build Up Nepal med at finde billige og nemme måder at opbygge huse af lokale materialer på, som kan modstå jordskælv. Dette fantastiske projekt ville ikke have været muligt uden fortsat støtte og bidrag fra NCC.
I udgangspunktet blev vi nødt til at anskue alt ud fra et helt andet perspektiv end vi er vant til, fordi mange af de lokale fra landsbyerne hverken kan læse eller skrive. Årsagen til dette er de manglende økonomiske muligheder, der somme tider får forældre til at sende deres børn ud at arbejde i stedet for i skole. Forældrene har brug for pengene, og somme tider føler de, at de ikke har andre muligheder end at lade deres børn arbejde for at hjælpe familien. Det betyder, at mange børn ikke lærer, hvordan man læser og skriver.
For at kunne hjælpe Build Up Nepal i deres bygge- og kommunikationsproces var vi derfor nødt til at gøre hele processen så simpel som muligt. Vi var nødt til at tage et skridt “back to basics” og forestille os, at vi intet vidste om byggeri for at se, hvordan vi kunne videreformidle informationerne på den bedste måde. Det var sådan vi kom på ideen om at lave instruktionsvideoer på både engelsk og nepalesisk. En video om tagkonstruktion, som Carolina har lavet, vil blive testet, og der vil blive optaget andre videoer, der dækker hvert enkelt led i byggeprocessen, ligesom en manual.
Jeg har også kontaktet United Nations og ambassaden om dette projekt. De har givet os kontaktoplysninger til en norsk diplomat og en svensker, som arbejder med kommunikationsprocesser og menneskerettigheder hos FN. Carolina og jeg har aftalt at mødes med FN for at fortælle om, hvordan processerne fungerer her, og hvordan vi kan gøre tingene mere effektive.
Det er ingen hemmelighed, at mange bæredygtighedsprojekter og -produkter opstår i udsatte miljøer. Folk, der står med udfordringerne hver dag, med naturkatastrofer og et minimum af ressourcer, er ofte de meste innovative. Begrænsede finansielle midler i kombination med miljømæssige aspekter og hensyn kan udmønte sig i originale og funktionelle byggerier
Dette projekt er yderst vigtigt for os og for dem der er ramt af jordskælvet, og vi ønsker at gennemføre det på en så god måde som muligt. Vi ved slet ikke, hvordan vi skal sige tak for donationerne fra NCC. Uden dem ville dette projekt ikke have været muligt.
Blog af gæsteblogger Hoda Karamzadeh