Vi har for eksempel set, at udviklingen står stille, når det kommer til mængden af kvindelige direktører, og det samme gælder udviklingen i løn og pension. Der er tilsyneladende ingen udvikling. Det bør i sig selv give anledning til eftertanke.
For mig er det ikke et selvstændigt mål at have lige mange direktører af hunkøn som af hankøn. For mig handler det mere om lige muligheder, altså reel lige muligheder. Ikke bare på papiret. Og så bekymrer det mig at se udviklingen stå stille, for der burde vel være en vis bevægelse?
Forskel i pension
I år vil jeg benytte anledningen til at gribe fat i et helt konkret emne, som har været fremme et par gange i løbet af 2024, nemlig forskellen i pensionsopsparing, hvor kvinderne fortsat halter langt efter. Det er jo ikke, fordi kvinderne ikke sparer op til pension, men ofte sker der det i familierne, at der tages beslutninger, af hensyn til familien, som ender med at belaste kvindernes pensionsopsparing. Det kan for eksempel være beslutninger omkring barsel eller plejeorlov.
I forhold til ligestillingen betyder det, at kvinderne i praksis betaler for hensynet til familien. Og i sidste ende betyder det, at selvom parterne indbetaler samme procentsats i pension, så vil kvinden stå med en ringere pension, når hun går på pension.
Pensioner er ikke fælles formue
Det kan også komme som en overraskelse i forbindelse med skilsmisse, at de to parters pensionsopsparinger ikke er en del af den fælles formue, og at de derfor ikke deles ligeligt ved skilsmisse.
Pensionsopsparinger følger – selvfølgelig med undtagelser – den enkelte. Det betyder, at en evt. forskel i størrelsen på parternes pensioner ikke korrigeres i forbindelse med skilsmisse; hvilket så igen betyder, at manglende indbetalinger grundet orlov, nedsat arbejdstid osv. kun belaster den part, som har lidt tabet. Det er typisk kvinderne.
Tag snakken med din partner
Jeg forholder mig egentlig ikke til, hvad der er den rigtige løsning for den enkelte kvinde eller mand, ej heller til hvordan en familie bedst strukturerer sig og får deres hverdag til at hænge sammen.
Men jeg ved, at pension er et lavinteresseområde for mange – især for de yngre mennesker, som har lang tid til pension. I hvert fald indtil man skal skilles eller af anden grund har brug for pengene og så for sent opdager, at reglerne ikke er sådan, som man troede.
Jeg oplever jævnligt, at både mænd og kvinder ikke har sat sig ind i reglerne på området, men tror, at hvis man er gift, så regnes pensioner automatisk ind i den fælles formue og derfor deles ligesom alt andet, man ejer i et formuefællesskab.
Mit ønske er derfor, at man i familierne sætter sig ind i reglerne og tager snakken, så man på et oplyst grundlag aktivt kan beslutte, hvad man som familie synes er den rigtige og rimelige løsning. Det er lige så meget et ansvar hos mændene som hos kvinderne at sikre, at man ved hvad konsekvensen er af de valg, man træffer som familie.
Vi vil derfor i år gennemføre en informationskampagne sammen med vores pensionsselskab for at gøre vores medarbejdere opmærksomme på problemstillingen, så flere får den indsigt og kender konsekvenserne af de valg, de træffer i familien.
God kampdag til alle!