På den centrale del af Vestkysten i Jylland spiser Nordsøens bølger sig for alvor ind i landet. Men erosion af kysten, forhøjet vandstand og stormflod er ikke kun en udfordring langs den jyske vestkyst. Det rammer hele landet og vil kun blive forstærket af voldsommere vejr og forhøjede vandstande som følge af klimaforandringerne.
De kraftige ændringer i klimaet kræver derfor, at vi tænker nyt og er åbne over for nye løsninger. Det undrer mig dog, at vi i en tid, hvor klima og bæredygtighed med rette fylder meget, fortsat benytter os af traditionelle løsninger som plastmembraner til at beskytte vores kyster.
Løsninger, som ikke alene er fremstillet af syntetiske materialer, der forurener vores jord, men som ovenikøbet har en kortere levetid end nogle af de ”nye” løsninger, der er udviklet af helt naturlige og rene materialer.
Bentonitmembraner – vandtætte og uden kemikalier eller tilsætningsstoffer
Dantonit A/S er en del af NCC og den eneste Skandinaviske producent af bentonitprodukter. I modsætning til almindelige membraner af plastik er Dantonits svar på de stigende miljøproblemer membraner af rå bentonit, hvor der hverken er brugt kemikalier eller tilsætningsstoffer til at opnå en høj tæthed.
Bentonit, som vi udvinder på Tåsinge, er en særlig lerart, der absorberer vand og derved bliver ved med at være helt tæt. Råstofmaterialet er derfor oplagt at bruge i membraner til at beskytte arealer mod bl.a. stormflod og skybrud.
Dertil har bentonit en selvreparerende egenskab. Det betyder, at hvis der går hul på materialet, vil den altid lukke sig sammen og blive tæt igen. Bentonit forgår ikke, og bliver ikke vasket væk af vandets bevægelser, hvilket er den helt store forskel på membraner af rå bentonit og plastmembraner. De forbliver et naturligt materiale og holder derfor meget længere end typiske plastmembraner.
Lad os så komme i gang
Kystrige lande som Holland og Norge er så små begyndt at se lyset og bruger bentonitten til en lang række formål. Jeg er sikker på, at vi i Danmark kan nå rigtigt langt med at beskytte vores dyrebare kyster med membraner af rå bentonit, hvis løsningen var mere fremtrædende i udbudsmaterialet.
Og med de 350 mio. kr., der i finansloven er afsat til kystbeskyttelse frem til 2023, sammenholdt med Kystdirektoratets ”Kystplanlægger”, er det vores håb, at der bliver tænkt nye, bæredygtige løsninger ind. Til gavn for miljøet og vores smukke natur.