Hvorfor bruger vi stadig plastmembraner i vores klimasikringsløsninger?

I en tid, hvor klimaet ændrer sig drastisk, og hvor grøn omstilling er i fokus, kan det undre mig, hvorfor vi stadig anvender traditionelle plastmembraner i vores klimasikringsprojekter. Hos Dantonit har vi valgt en anden vej – en vej, der ikke alene imødekommer de stigende miljøproblemer, men som også bidrager til løsninger af høj kvalitet, og som reducerer miljøpåvirkningen.

Membran af rå bentonit (DantoCrude), som bruges i et opsamlingsbassin til regnvand i Esbjerg.

Bentonit – Naturens eget tætningsmiddel
Dantonit A/S, som er en del af NCC og den eneste skandinaviske producent af bentonitprodukter, har udviklet membraner baseret på rå bentonit. Bentonit er en særlig lerart, som vi udvinder på Tåsinge og forædler på vores højteknologiske fabrik i Odense. Denne lerart er kendt for sin evne til at absorbere vand og blive ekstremt tæt, hvilket gør den ideel til klimasikringsløsninger.

Fordelene ved bentonitmembraner
Bentonitmembraner har flere fordele sammenlignet med traditionelle plastmembraner. For det første er de helt fri for kemikalier og tilsætningsstoffer, hvilket betyder, at de ikke forurener jorden. For det andet har bentonit en selvreparerende egenskab – hvis der opstår et hul i materialet, vil det automatisk lukke sig sammen og blive tæt igen. Dette er en afgørende egenskab, som plastmembraner ikke kan tilbyde.

Lang levetid
En anden væsentlig fordel ved bentonitmembraner er deres lange levetid. Plastmembraner, der er fremstillet af syntetiske materialer, har en begrænset holdbarhed og nedbrydes over tid, hvilket medfører hyppigere udskiftninger og mere affald. Bentonit derimod forgår ikke, hvilket gør, at den kan holde i årtier uden at miste sin effektivitet.

Brug af bentonit i klimasikring
Hos Dantonit fokuserer vi på tætningsrelaterede opgaver ved større anlægsprojekter. Vores produkter er ideelle til etablering af lossepladsmembraner, arealsikring mod grundvandsflow og beskyttelse mod forurening. Bentonitmembraner er også særligt velegnede til at beskytte mod ekstreme vejrforhold som stormflod og skybrud, hvilket er blevet mere relevant i takt med klimaforandringerne.

Hvorfor fortsætter vi med plastmembraner?
Det er paradoksalt, at vi i en tid med øget fokus på klima og grøn omstilling fortsat bruger plastmembraner. Disse membraner er fremstillet af syntetiske materialer, der forurener miljøet og har en kortere levetid end bentonitmembraner. Derfor bør vi være åbne for at tænke nyt og implementere løsninger, der minimerer vores påvirkning på miljøet.

Tid til handling
Lande som Holland og Norge er begyndt at anvende bentonit til en lang række formål. Det er på tide, at vi i Danmark følger trop og udnytter potentialet i bentonit til vores klimasikringsløsninger.

Med de fordele, bentonit tilbyder, er der ingen grund til at fortsætte med at bruge mindre effektive og mere miljøskadelige plastmembraner. Vi har materialerne, viden og erfaring – så lad os komme i gang!

Læs mere om Dantonits løsninger her: Dantonit – Vandtætte løsninger af naturlige materialer

 

Indsend Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.