Vi har stor fælles viden om træbyggeri – og bliver klogere hele tiden

Flere eksperter og branchefolk peger på manglende viden som en af barriererne for træbyggeri – men den nødvendige viden findes faktisk

I NCC er vi i den heldige situation, at vi som en stor nordisk koncern med over 16.000 medarbejdere kan trække på erfaring og viden fra vores kolleger især i Sverige, hvor man er længere fremme med træbyggeri end i Danmark. Vores samlede pool af ekspertise er betydelig, og vi udbygger den dag for dag.

Centralt i Uppsala er vores kolleger lige nu i gang med et virkelig spændende projekt. De opfører Magasin X, som er Sveriges største kontorhus af massivtræ og med et interiør, hvor træ også vil spille hovedrollen.

Mens arbejdet skrider frem i Uppsala, følger vi fra Danmark med fra sidelinjen. I vores samtaler med projektteamet får vi indsigt i de udfordringer, de møder undervejs og den læring, de får. Det sker efter et princip om, at den viden, vi indsamler i NCC, tilhører alle i koncernen. Vi lærer, vi deler, vi bliver alle klogere.

Og så snart coronasituationen tillader det, skal vi op og besøge dem i Uppsala – og det glæder vi os til!

Vi lærer af byggeriet mens det sker

Som entreprenør skal vi selvfølgelig kunne bygge med de materialer, som vores kunder ønsker, og som er bedst egnede til det enkelte projekt. Det bliver vi blandt andet ved at følge med i forskning og aktuelle projekter.

Forleden mødtes jeg igen på Teams med min svenske kollega, teknisk chef Henrik Lundin, for at få en update på Magasin X projektet, der skrider godt fremad. Han fortæller om, hvor spændende og motiverende det er for en gruppe erfarne byggefolk at få sådan en opgave.

Selve montagen af træelementerne begyndte tilbage i uge 25, og han fortalte, om de udfordringer, de har mødt undervejs, og om de løsninger de har arbejdet sig frem til.

Fra Danmark følger vi projektet helt tæt, og det er næsten som at være der selv, når vores kolleger fortæller om de ting, der har overrasket dem, eller beskriver tekniske udfordringer, de møder undervejs, og de løsninger de kommer frem til.

Blandt andet nævnte han, at nogle bestemte samlinger af elementerne tager betydelig længere tid under montagen end ventet. Den erfaring tager vi med os til fremtidige opgaver, så det bliver tænkt ind helt fra projekteringen.

Fra verden omkring os mærker vi tydeligt den stigende interesse for at bygge i træ, så der venter helt sikkert nogle spændende projekter forude – og dem ser vi frem til.

Indsend Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.


  • Anders Tväråna

    2 september, 2020 21:06

    Arkitekt Magasin X: White.