Med Skills arbejder vi for at trække elever til branchen

Hver år afholdes nationale, europæiske og verdensmesterskaber i håndværk, de såkaldte Skills konkurrencer, hvor unge håndværkere inden for en lang række fag har mulighed for at vise deres evner frem og blive bedømt.

I november blev der holdt WorldSkills i ”Concrete Construction Work”, altså VM for bygningsstruktører – Skill #46, i Salzburg.

På grund af krigen i Ukraine og coronarestriktioner i Shanghai, hvor hele konkurrencen skulle være afholdt, måtte WorldSkills dele arrangementet op og flytte det til andre steder i verden. Hele 15 lande har været værter for VM på forskellige tidspunkter frem til november 2022, og Østrig var sidste sted.

Skills bidrager til at øge kendskabet til håndværk

Ved siden af mit arbejde i NCC’s egenproduktionsenhed, er jeg en del af det faglige udvalg på bygningsstruktøruddannelsen, og jeg fungerer som censor og er med til at vælge eksamensopgaver. Derudover har jeg været så heldig at blive udnævnt til dommer for bygningsstruktørerne. Det har jeg så været ved Danmarksmesterskaberne nogle gange.

Jeg brænder for at være med til at skabe en god struktøruddannelse og for at udbrede kendskabet til uddannelsen blandt de unge, så vi kan få mange nye dygtige lærlinge og byggearbejdere til branchen.

Skills er en anledning til at vise en masse godt håndværk frem, og det er grunden til, at jeg er stolt af at være en del af det. DM i Skills 2023 finder sted i Fredericia 2.-4. februar, og her vil jeg også være blandt dommerne.

EM og VM i Skills

Der var i år deltagelse fra så forskellige lande som Tyskland, Østrig, Frankrig, Japan, Kina, Hong Kong og Indien. Danmark deltog desværre kun med en dommer, og det var mig. Det håber jeg, kommer til at se anderledes ud i de kommende år.

Eleverne havde først to måneder til at øve sig på opgaven, som tilrettes og udleveres til dem om morgenen på 1. konkurrencedag. Derefter går de i gang, og på tre dage skal de udføre 20 arbejdstimer, for hvert hold på to mand fra hver nation.

Selve opgaven består af forskallingsopgaver, væg og søjle/bjælke, som er 2,5-2,7 meter høj med en masse hjørner og udsparinger i. Det er en ret stor opgave, som skal afsluttes på konkurrencedag 2, og derefter bedømmes af et eksperthold på hver fire mand.

En del af forskallingsopgaven skal udstøbes på førstedagen. Det er efter seks timers arbejde, så der er godt travlt. Armeringsopgaven, en bjælke der bindes på bukke uden forskalling og bedømmes efter den korte 3. arbejdsdag, løses på fire timer, hvor den støbte del også skal afforskalles.

Efter endt konkurrence overrækkes medaljer til eleverne, og arrangementet slutter med en festlig ceremoni.

Vi håber på flere lande fremover

I 2025 bliver EM i Skills afholdt i Herning. Dansk Industri og det faglige udvalg en plan om at øge antallet af lande, der deltager til EM i 2025, da adgangskravet pr. fag er mindst syv lande. I dag har vi tilsagn fra fem lande om at deltage. Vi prøver at overtale Sverige og Norge til at melde sig til. Der har også været interesse fra Polen.

Vi håber på, at vores arbejde fører til, at vi i 2025 også kan få nogle dygtige danske struktører med i konkurrencen, så vi kan bruge anledningen til at gøre reklame for en god uddannelse med rigtig gode jobmuligheder i vores branche.

Indsend Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.