En typisk misforståelse kan handle om fleksibilitet. NCC er en projektvirksomhed. Og når et byggeprojekt er på sit højeste forventes alle at bidrage, og de ansatte kan have lange dage. På andre tidspunkter er der omvendt mulighed for at tage nogle lidt kortere dage.
Grundantagelsen har traditionelt været, at man både som ny og erfaren medarbejder følger den naturlige rytme, et byggeprojekt har. Men det er ikke nødvendigvis naturligt for de yngre generationer.
Vi kan godt se, at de nye generationer er mere fokuseret på, at deres arbejdsliv kun er en del af deres liv. De holder fast i, at de skal nå til træning eller ud med deres venner. Og det kan af den ældre generation meget hurtigt tolkes sådan, at de yngre kolleger ikke er engagerede nok i deres arbejde.
De unge prioriterer anderledes
Vi møder jo de her udsagn om de unge: at de kan være dovne, at de ikke er fleksible, at de er meget krævende, at de er krænkelsesparate. Det er jeg ikke enig i; jeg oplever, at det er et resultat af misforståelser.
For det første skal man forstå, at den nye generation på arbejdsmarkedet har en helt anden tilgang til at gå på arbejde, end deres forældres generation. De prioriterer frihed frem for at blive etableret i deres karriere. Det er ikke unormalt at bede om fire måneders orlov til at rejse på et tidspunkt i livet, hvor deres forældres generation havde travlt med at etablere sig på arbejdsmarkedet.
Det er også en generation, der har set deres egne forældre arbejde på en måde, som de ikke er interesseret i at kopiere. De tager på en eller anden måde et opgør med deres egne forældre, og det kan jo godt være en del af grunden til, at der opstår gnidninger i mødet mellem generationer.
Misforståelser går begge veje
Det er jo ikke nyt, at man har forskellige perspektiver fra generation til generation. Men vi har kunnet konstatere, at der er nu er nogle store forskelle på generationerne, hvor vi med uddannelse kan hjælpe med til at undgå konflikter og misforståelser.
Misforståelserne kan også gå den anden vej. For eksempel når de yngre på arbejdspladsen synes, at den ældre generations humor er for grovkornet.
Byggebranchen er jo kendt for en relativt åben, til tider måske hård, tone. Men hvor ældre generationer måske trækker på skuldrene over en joke, så rammer den hårdere og går måske endda over grænsen for de yngre. Selvom det ikke var intentionen.
Typisk er det noget, der kan afklares, hvis parterne får hjælp til at se tingene fra hinandens synspunkt, og det er grunden til, at vi har valgt at holde kurser i generationsforståelse i NCC. Vi er begyndt med topledelsen, dernæst det næste niveau af ledere, og endelig får alle medarbejdere tilbud om onlinekurser og podcast om generationsledelse og inklusion.
Undervisning fremmer forståelsen
Jeg må sige, at det er gået over al forventning. Jeg havde nok troet, at det var noget, jeg skulle diskutere relevansen af på toplederniveau. Men tværtimod har alle kunne se, at det her er vigtigt, og jeg tror, at det er fordi, at de støder på de her udfordringer ude på byggepladserne.
Der er mere end 2.000 medarbejdere i NCC i Danmark. Blandt dem er mange nyuddannede i begyndelsen af 20’erne, men vi har også 300 medarbejdere, der er over 60 år og heraf flere over 70.
Spændet er måske større end i andre brancher, fordi vi får de ansatte relativt unge, nogle mens de endnu er studerende, og vi holder på vores medarbejdere utrolig lang tid i den anden ende. Derfor har vi måske også et særligt behov for at sikre, at der ikke er for meget støj på linjerne fra generation til generation.
Det ansvar tager vi på os.
Arbejdspladsens fem generationer
- Babyboomere (1946-1964)
- Generation X (1965-1979)
- Generation Y eller millenials (1980-1995)
- Generation Z (1996-2011)
- Generation Alpha (2012-nu)
Lene
18 november, 2024 14:59Wauv, hvor er det rigtigt og fint sagt 🙂 Så stolt af at vi fokuserer på at uddanne os allesammen til at præstere bedre og forstå hinanden – sammen!
Anita
4 december, 2024 12:31Hvor er det rigtigt – og giver så god mening at fokusere på de forskelle i generationerne 🙂