Skal vi have grøn omstilling, skal vi bruge råstoffer

Uden en national råstofplan kommer Danmark ikke i mål med sin grønne omstilling og ender med at importere råstoffer fra udlandet med markant stigning i CO2 udledningerne til følge.

Det haster med en national råstofplan, hvis Danmark skal gennemføre den grønne omstilling med bl.a. vindmøller og fjernvarme. Dertil kommer, at landet med Infrastrukturplan 2035 skal bruge millioner af tons grus til veje, jernbaner og beton.

Der er en politisk ambition, men det haster med at komme i mål. Om få år løber Sjælland, tør for råstoffer og det samme gælder for Region Syddanmark.

I mangel på en samlet plan står vi over for myndigheder, der er fem til syv år om at give tilladelser, og dertil bliver vi ramt af borgerprotester og indsigelser. Med tilladelser på 10 år ad gangen betyder det, at vi nærmest skal begynde at søge forlængelse, når vi får en tilladelse. NCC mener, at tillædelseslængden skal gælde så længe, der kan graves råstoffer. Vi kan i dag komme ud for, at sagsbehandlingstiden er længere end tilladelserne.

Vi må have en national råstofplan, hvor vi koordinerer indsatsen og ser på, hvilke forsyningskilder vi har og hvor meget, der kan genbruges.

Sammen med myndigheder og rådgivere er vi som branche allerede i gang med konkrete forsøg på, hvordan vi kan bruge råstofferne mere rigtigt, end vi gør i dag og på den måde spare på ressourcerne. Men det er langt fra nok.

Får vi ikke sammen med politikerne lagt en samlet plan, så risikerer vi, at råstofforsyningen bryder sammen. Sker det, så bliver der i hvert fald ikke lagt fjernvarmerør, og vindmøllerne får ikke nogen fundamenter.

I København er vi allerede nødt til at importere råstoffer, og det er mildt sagt ikke godt for den grønne omstilling at sejle råstoffer til Danmark med dieseldrevne skibe. Dertil har de lande, vi skal importere fra, også udfordringer med at give tilladelser til råstofudvinding.

Faktisk skal der bruges 5.000 tons grus til hver kilometer fjernvarme, og ifølge planerne skal der lægges op mod 3.000 km fjernvarme i de kommende år. Omregnet bruger hver borger i Danmark faktisk 1,2 kg råstoffer hver time døgnet rundt.

Får vi ikke en samlet national råstofplan og med den nye tilladelser, så kan vi have nok så mange råstoffer, og vi har faktisk råstoffer, men det bliver ikke til forsyninger, før der gives tilladelser, og så bliver der ikke fjernvarme i stuerne hos landets borgere.

NCC Råstoffer har i samarbejde med Dansk Industri og Danske Regioner netop afleveret et idékatalog til miljøminister Magnus Heunicke med bud på, hvordan vi løser den fremtidige råstofforsyning i Danmark.

Sammen med de øvrige parter, anbefaler vi i kataloget blandt andet, at vi gennem lovgivning får kortere sagsbehandlingstid; at det bliver nemt at genbruge råstoffer til nye bygge- og anlægsprojekter; og at vi får sikret potentielle råstofressourcer. Alt sammen for at vi kan udvikle vores samfund, med omtanke.

Indsend Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.