Det er sådan Skills opleves for os, der er med – både deltagere og dommere. Og hvis vi kigger frem, så er det med håbet om, at festen og den opmærksomhed, den får i medierne, kan være med til at udbrede kendskabet til de mange spændende uddannelser, så vi på sigt også får flere unge mennesker til at vælge den håndværksmæssige vej i livet.
Som dommer hos bygningsstruktørerne – og når jeg ser mig omkring på alle de dygtige håndværkere i andre fag – så bliver jeg virkelig glad over at se, hvordan stoltheden lyser ud af de unge. Og det er jo skønt at se, at selv kronprinsen møder op og viser interesse for håndværket.
Meget mere Skills – også i Danmark
Udfordringen med EuroSkills og WorldSkills er de kriterier, der afgør, hvilke fag der skal konkurreres i. Det sværeste kriterie for struktørfaget er antal deltagende lande. De fag med flest tilmeldte lande kommer med. Antal af konkurrencefag kan også variere.
Normalt er der omkring 35-38 fag, som kommer med. Derfor skal vi kunne mønstre 10-12 lande med deltagere i faget ”Bygningsstruktører, Concrete Construction Work”, for at være med som konkurrence fag. Som det ser ud lige nu, kan vi kun stille med seks lande.
Vi har i DI og det faglige udvalg en plan om at øge antallet af lande, der vil deltage til EM i, der afholdes i Herning, i 2025. Det håber vi på at kunne opnå ved at afholde et internationalt træningsstævne i Danmark i uge 42/43 – Østersø Skills.
Vi har kontakt med en hel del lande gennem formandskabet i Fagligt Udvalg, og vi håber, at de efter det stævne vil vælge at melde sig til EM i Herning 2025. Det er målet at få 4-6 nye lande til at deltage, og at 3-4 lande derefter tilmelder sig EM. Peri forskalling har, som til DM ønsket at levere forskallingen kostfrit. De ønsker som vi, også flere elever til branchen.
Vi inviterer Tyskland, Polen, Estland, Letland, Finland, Norge, Sverige, Holland, Belgien, Island og Irland.
Østrig arbejder med en lignende plan i Sydeuropa, hvor de planlægger et stævne med deltagelse af Ungarn, Frankrig, Serbien og Italien (Tyrol). Her er deltagelse fra alle lande ret sikker både ved VM i 2024 og EM i 2025.
Hvis planen lykkes, og der tilslutter sig 3-5 lande efter stævnerne i Danmark og Østrig, så kan vi stille med en konkurrence for bygningsstruktørerne i 2025.
Flere elever og større faglig stolthed
Hvorfor skal vi have konkurrencer i håndværk? Jo, det er der flere rigtig gode grunde til. Byggebranchen mangler hænder, så vi har brug for at flere vælger at gå håndværkervejen; især har vi brug for mange flere bygningsstruktører.
Skills konkurrencerne er med til at skabe opmærksomhed om håndværkerfagene – også de mindre kendte fag som for eksempel anlægs- og bygningsstruktørerne.
EM i Skills er den største uddannelsesevent, der nogensinde bliver holdt på dansk grund, og det vil helt sikkert bidrage til at øge kendskabet til bygningsstruktør uddannelsen.
Vi håber på, at arrangementet vil være med til at tiltrække mange flere elever vores uddannelse, gerne en fordobling efter EM i Herning 2025.
Tidligere statsminister Poul Nyrup er formand for EuroSkills 2025, og vi håber, at han også vil stille sig til rådighed for den nye ØstersøSkills i uge 42/43.
Branchen og skolerne i samarbejde
Udfordringen med de manglende lærlinge er noget, hele byggebranchen oplever. Derfor er mange virksomheder interesseret i at deltage og støtte arrangementet.
Det gælder også branchens leverandører, der på forskellig vis støtter også op om arbejdet. Virksomheder som Unicon, Dewalt, Haucon og Peri forskalling har, som til DM tilbudt at levere materialer. De deler vores ønske om, at der kommer flere elever til branchen.
Dertil kommer samarbejdet med erhvervsskolerne, som er helt afgørende for at skaffe flere lærlinge til bygningsstruktør uddannelsen. Deres støtte og opbakning og gode idéer er også vigtig.
Vi har brug for, at alle parter i byggebranchen bidrager, så vi kan nå vores fælles mål om at uddanne alle de struktører, som branchen har brug for.