Jeg valgte at tage min praktik i NCC’s VDC-afdeling, fordi jeg kunne forstå, at digitalisering er en integreret del af hele virksomheden, og det er et vigtigt redskab til bygningsdesign. Ligesom mange andre kan jeg godt lide idéen om, at man kan se de projekter, man arbejder på, ude i den virkelige verden. Og i NCC får man netop mulighed for at komme ud på byggepladsen og opleve, hvordan man arbejder med byggeprojekter.
’Virtual Design & Construction’, også kaldet VDC, er en form for digital procesoptimering, som strømliner forskellige dele af byggeprocessen. Det gav rigtig god mening for mig at være i entreprenørbranchen, fordi man har en bred berøringsflade med forskellige fagligheder og dermed også en bredere vifte af opgaver at kaste sig over.
VDC er nemlig et samlingspunkt mellem forskellige projekter, og arbejdet bringer mig i kontakt med mange forskellige fagpersoner, når vi rådgiver og understøtter både arkitekter, entreprenører, ingeniører og bygherre i deres arbejde.
Ansvar sætter fart på læringen
I starten af mit praktikforløb var jeg bekymret for, at jeg ikke ville være ”dygtig” nok. Det tror jeg er en følelse, som mange andre praktikanter sikkert kan nikke genkendende til. Jeg fik rigtig meget ansvar helt fra starten af, hvilket egentlig var lidt intimiderende, men jeg tror faktisk, at det var med til at sætte fart på min læringskurve. Det var også dét der hurtigt medførte, at jeg gradvist begyndte at stole mere på mig selv og min kunnen.
VDC er meget centreret omkring brugen af software. Fra studiet har jeg erfaring med en lang række modelleringsprogrammer, som Revit, Autocad og Rhino. Hos NCC modellerer vi ikke så meget, men bruger allerede udarbejdede modeller til at lave kollisionskontroller og 4D-simuleringer, så det er fedt, at jeg har fået ny erfaring med programmerne Solibri, Navisworks og CraftWare, som vi bruger til de formål.
Perfekt balance mellem opgaver
Som sagt er VDC en afdeling, der er i berøring med hele virksomheden. Jeg synes virkelig, at det er motiverende at arbejde praktisk sammen med projekterne til forskel fra studiet, hvor det, man laver dér, er mere teoretisk.
Her har jeg løst alle mulige forskellige opgaver, der afhænger af, hvor langt projekterne som jeg er med på, er i byggeprocessen. I efteråret sad jeg for eksempel og lavede en forsimplet modellering af vores store byggeprojekt på Kronløbsøen, så den kunne blive 3D-printet, hvilket var fedt at få lov til at arbejde med.
Generelt har jeg oplevet, at folk er rigtig glade for at vise mig, hvad de laver, og derfor får jeg også prøvet en masse forskellige ting af, samtidig med at mine primære opgaver er interessedrevne – det er en helt perfekt balance!
Derudover bliver der jo også hygget en hel masse på kontoret, og folk har det rigtig godt sammen. Det er noget, man virkelig kan mærke på atmosfæren – det er et rart sted at være.
Læs her, hvis du vil være den næste praktikant i NCC’s VDC-afdeling i Søborg eller Aarhus: Praktikanter til NCC, VDC, Efterår 2022 | NCC
Sri Sai Das
9 februar, 2022 11:13Som gamle NCC’er bliver jeg stolt over at læse om Mahja’s praktikforløb hos NCC. Mahja ønskes al held og lykke i sin fremtid som bygningsingeniør.