Jeg er ret overbevist om, at jeg også ville have fået en masse gode erfaringer og oplevelser i andre virksomheder – det ved jeg, at nogle af mine studiekammerater gjorde – men jeg var, og er, rigtig glad for at mit valg endte med NCC.
Målet var en plads hos en stor entreprenør
Det var tilbage i foråret 2018 jagten på et praktiksted begyndte. Det var en klassekammerat, der foreslog NCC, da han hørte, jeg gerne ville i praktisk hos en af de store entreprenører.
På NCC’s hjemmeside kunne jeg se, at de søgte praktikanter til Århus-afdelingen. Jeg trykkede på ”Ansøg her”, sendte en ansøgning med CV og kort tid efter var jeg til samtale med en projektchef, ude i skurvognen på byggepladsen.
Til samtalen snakkede vi om projektet, hvem jeg skulle arbejde med og mine arbejdsopgaver. Det hele lød enormt spændende, og hvis ikke det var, fordi jeg lige manglede to-tre måneder af mit 4. semester, så havde jeg været klar til at starte dagen efter. I stedet blev vi enige om, at jeg kunne starte en måned tidligere end tiltænkt, så jeg begyndte min praktikperiode allerede i sommerferien.
Jeg blev tilkoblet et projekt, som var i en afleveringsfase, og det er klart, at arbejdsopgaverne i høj grad afspejler byggeriets stadie. Jeg havde en lang række forskellige opgaver som for eksempel løbende kvalitetssikring af underentreprenørernes arbejde, der også indeholdt en større indsats med fotodokumentation ifm. aflevering. Jeg assisterede mine kollegaer i den daglige styring af håndværkerne på pladsen, og så stod jeg for styringen af et par ekstra folk, som vi hyrede ind til småopgaver.
Fra praktik til fast job
Efter min praktik blev jeg ansat som studiemedarbejder, og da jeg forlod NCC, var det med en mundtlig aftale om at komme tilbage, efter jeg have bestået min bachelor. Præcis to uger efter min sidste eksamen havde jeg første arbejdsdag med titlen ’assisterende entrepriseleder’.
Da jeg valgte byggeproduktion som specialeretning, vidste jeg godt, at min mangel på praktisk erfaring – jeg var ikke håndværkeruddannet som flere af mine medstuderende – ikke nødvendigvis forbedrede mine forudsætninger for at indgå som en del af den udførende byggeledelse på en byggeplads.
Jeg synes dog, at jeg med hjælp fra nogle rigtige gode kolleger heldigvis hurtigt fanger jargonen. Når det handler om den mere tekniske side af sagen, har jeg stadig meget at lære – et halvt års praktik er ikke nok tid til at lære alt om konstruktioner – men heldigvis kan man bidrage med en masse værdi til teamet, selvom man ikke er 100-metermester i byggeteknik.
Praktik bygger ny viden oven på læring fra skolen
Man lærer en masse meget tekniske ting i skolen, og uden den viden ville jeg slet ikke have kunnet forstå, hvad der forgår på en byggeplads, men på det halve års tid jeg var i praktik, lærte jeg ligeså mange grundlæggende og praktiske ting om at have sin dagligdag på en byggeplads, som jeg gjorde på de resterende seks semestre. Især om hvordan man afholder byggemøder og sikkerhedsmøder. Jeg lærte så meget om, hvilke problemstillinger man møder på et stort byggeprojekt.
Nu er jeg som fastansat tilknyttet Nicolinehus – et stort projekt hovedsageligt bestående af boliger, men også en hel del erhvervskvadratmeter. Status for projektet er, at den sidste pæl lige er blevet rammet, og de første elementer er ved at blive monteret.
Vores råhus-afdeling står for den første del, og som medarbejder i nybyg består mit arbejde for tiden af at hjælpe med at lukke aftaler med underentreprenører og leverandører og med at få lavet tidsplaner, vi kan bygge efter. Når råhuset er ved at være færdigt, vil dagligdagen ændre sig, og fokus vil være mere på styring, opfølgning, staderegistreringer og løbende kvalitetssikring.
Test din viden af i den virkelige verden
Omsæt teori til praksis med et praktikophold hos NCC. Oplev hvordan din viden fra skolebænken kan blive til viden og erfaring som byggebranchen har brug for. Læs mere om praktik i NCC her.