Jeg har tidligere arbejdet på en erhvervsskole, hvor jeg har undervist elever i betonarbejde og bygningsstruktørfaget, så jeg har et indgående kendskab til uddannelsen og arbejdet med de unge.
Også dengang jeg var formand, havde jeg et ønske om at udvikle faget, uddanne og præge mine folk til en større faglig stolthed og kvalitetsbevidsthed i arbejdet.
Et fag skal udvikle sig med branchen
Mine forudsætninger for at arbejde med eleverne kommer af en lyst til at udvikle faget. Jeg brænder for at opdatere uddannelsens indhold og læringsmål, så det der bliver undervist i, holder trit med de behov, vi har i branchen.
Derfor arbejder jeg i dag også gennem ”Det faglige udvalg” under Byggeriets Uddannelser for at udbrede fagets synlighed og løbende udvikling. Det er min overbevisning, at et fag der ikke udvikler sig, er et fag i afvikling.
I udvalget arbejder vi med uddannelsens indhold, svendeprøver og svendebreve, godkendelse af praktikpladser, uddannelsesaftaler og uddannelsesaftaler. Vi arbejder også med uddannelsens store udfordringer som mindre elevårgange og manglende synlighed i det samlede uddannelsesbillede.
Faget har brug for større synlighed
Trods mange kampagner og mange millioner af reklamekroner, gennem de 33 år uddannelsen har eksisteret, kan vi ikke skaffe elever nok. Der er uddannet 4.900 elever, samlet for både anlægs- og bygningsstruktører.
I 2022 forventes der blot uddannet 81 bygningsstruktørelever på de 13 skoler i Danmark. Det er et samlet tal for både forårets og efterårets svendeprøver. Det er kun lige over tre elever i gennemsnit pr. skole/svendeprøve. I samme periode vil der blive uddannet 1.861 tømrersvende. Tømrerne har til gengæld udfordringer med at finde lærepladser til alle de unge, som søger ind på uddannelsen, så 400 elever hvert år må tage uddannelsen på skolen som skolepraktik.
Jeg tænker, at der kunne være fordele ved at strukturernes grundforløb burde være i størst muligt fællesskab med tømrerne, så vi måske kan åbne deres øjne for mulighederne og lærepladsgarantien i vores fag. 400 skolepraktik-uddannede elever ville måske kunne give os 200 ekstra elever og betyde en tredobling af grundlaget for bygningsstruktørerne.
Med rådgivning og oplysning kunne nogle af de mange tømrerlærlinge altså være potentielle elever for bygningsstruktørfaget, ligesom andelen af kvindelige elever udgør mindre end 3 % af strukturerne, så her er der også muligheder for at tiltrække flere elever.
Struktørelever på besøg på NCC’s byggeplads i Hillerød – Nyt Hospital Nordsjælland
Vi skal øge kendskabet og tiltrække flere elever
Der er en masse virksomheder i branchen, som ønsker elever fra bygnings- og anlægsstruktøruddannelsen, men der er bare for få af dem på erhvervsskolerne. Det giver en masse udfordringer. Hver gang der er 100 elever, som uddannes til tømrer, uddannes fire struktører.
I NCC arbejder vi løbende med at øge kendskabet til faget, så skolerne kan rekruttere flere elever – og kendskabet til os som virksomhed, og hvad vi kan tilbyde.
Vi samarbejder gerne med kommuners ungerådgivningen, der igen samarbejder med folkeskolen, og vi tager gerne de unge fra udskolingen i praktikforløb, så de kan lære mere om arbejdet hos en entreprenør og måske lade sig uddanne til branchen. Vi vil også gerne have de unge i fritidsjob med samme formål.
Fokus på faglighed gennem Skills-konkurrencen
Skills er en måde at fokusere på de unges faglighed på. Her kan de vise deres kunnen og møde anerkendelse for det, de kan. Det har vi brug for. Det er også en måde at øge kendskabet til uddannelserne på, som der er så hårdt brug for.
De dygtige unge der deltager ved Skills er med til at skabe stolthed over deres fag, og på den måde kan de være med til at tiltrække endnu flere ”kloge hænder” til blandt andet byggebranchen. Vi står i hvert fald klar med åbne arme.
Læs om at være lærling i NCC her: At være lærling i NCC | NCC