NCC’s Awareness Day er en af de tilbagevendende aktiviteter, jeg ser frem til, fordi den giver os lejlighed til at løfte blikket fra en travl hverdag og stille skarpt på, hvordan vi kan styrke arbejdsmiljøet, der hvor vi arbejder.
Og der er brug for, at vi løfter blikket. For der sker desværre stadig for mange ulykker i vores branche.
Vi ved dog, at der er langt færre ulykker på arbejdspladser, hvor der ofte tales om sikkerhed. Derfor er det vigtigt, at vi holder liv i samtalen og får prioriteret snakken om vores arbejdsmiljø.
Det er også en af grundene til, at vi i NCC har indført begrebet – ’Arbejdsmiljø TO GO’. Et begreb som skal bidrage til at fremme dialogen om arbejdsmiljøet på vores mange arbejdspladser rundt i landet.
Omdrejningspunktet for ’Arbejdsmiljø TO GO’ er en termokop med teksten Hold den varm – kaffen, snakken og den gode idé. Termokoppen delte vi ud til alle medarbejdere i løbet af vores Sundheds- og Sikkerhedsuge i maj måned. Ikke så meget for kaffens skyld, men fordi vi ønsker at skabe en ramme for de gode samtaler, og fordi vi ved, at det kun behøver at tage en kop kaffe at få styr på dagen.
Initiativet tager afsæt i vores daglige sikkerhedsgennemgang og bygger på tanken om at stoppe op og overveje, om vi har styr på alle risici, inden vi går i gang med en arbejdsopgave. Termokoppen skal altså minde os om at få prioriteret snakken om arbejdsmiljøet – hvad enten vi arbejder på kontoret, en byggeplads, en fabrik, et værksted eller ude på vejen.
Vi går en kold og mørk tid i møde
Det, at vi stopper op og ser hinanden i øjnene over en kop kaffe, er ikke blot et udtryk for, at vi tager vare på hinanden, men skaber også en oplagt og effektiv anledning til at få tænkt fremad og blive helt skarpe på, hvad det er, vi skal i gang med, hvilke risici det indebærer, om vi har styr på det hele og er klar til at arbejde sikkert.
Det kan lyde lidt banalt og næsten for enkelt, men tænk over, hvor mange gange du måske selv har oplevet, at en kop kaffe giver anledning til deling af viden og erfaringer. Det har vi brug for mere af!
På årets Awareness Day er vinterhalvåret omdrejningspunktet for dialogen om vores sikkerhed. Vi går nemlig en kold og mørk tid i møde, og det er vores erfaring, at der kan opstå flere skader hen over efterår og vinter, fordi kroppen er kold, når vi starter dagen. Desuden ser vi ofte, at reflekserne på vores arbejdstøj ikke har den påkrævede effekt, når vi rammer de mørke måneder.
Årets Awareness Day lægger altså op til, at vi får taget en snak om, hvordan vi passer på os selv og hinanden i en kold og mørk tid. Hvordan sikrer vi, at kroppen er varm, inden vi går i gang med dagens arbejde? Er vores reflekser synlige? Kan vi færdes trygt og sikkert på vores arbejdsplads? Har vi lys nok, der hvor vi arbejder? Og hvordan kan vi skabe en endnu bedre og mere åben dialog, så vi kommer gennem den kommende periode uden skader?
At sikre arbejdsmiljøet på en arbejdsplads kræver, at vi hele tiden stopper op og får taget snakken, inden det er for sent. Alle skal komme sikkert hjem – hver dag!
Så hold den varm….kaffen, snakken og den gode idé.
Se film om ‘Arbejdsmiljø to go’ her: https://ncc-external.creo.se/i/jFSXP4B5F35guWm3cPnRnQ?format=1080p
Sådan tjekker du reflekserne
- Lys på reflekserne i et mørkt rum med lommelygte i en afstand af cirka fire meter. Hvis reflekserne lyser svagt op, skal den kasseres. Er du i tvivl, kan du sammenligne med en ny refleks.
- Tjek overfladen på refleksen efter vask. Du kan ofte se, at refleksen er slidt, fx hvis den er meget mat.
- Reflekser kan blive vasket op til 30 gange. Derefter bør de udskiftes, da de ikke længere har den optimale virkning.
Her finder du Arbejdstilsynets vejledning om reflekstøj: Reflekstøj – Arbejdstilsynet (at.dk)