Tilbage i begyndelsen af 00’erne var det svært at få en læreplads, men det lykkedes mig alligevel at komme ind i et alsidigt tømrerfirma hvor jeg fik lov at lave alt fra gipsarbejde, til carporte, tage og snedkerarbejde. Det var en fantastisk tid, og jeg valgte derfor også at blive i firmaet da jeg var udlært.
Renovering er en spændende disciplin
Efter cirka 14 år i tømrerfaget nåede jeg et punkt hvor jeg ikke mente at jeg kunne udvikle mig mere i mit praktiske virke. Jeg søgte derfor nye græsgange inden for byggeledelse, da jeg altid har været glad for at arbejde sammen med byggeledere med praktisk erfaring.
Jeg fandt et opslag fra NCC Renovering, som søgte en produktionsleder – en stilling som ville betyde en stor rolle indenfor firmaets tømrer egenproduktion. Renovering er en afdeling og en disciplin som er spændende, fordi du får lov at give gamle bygninger nyt liv, og fordi man ikke altid kan være sikker på hvad der gemmer sig bag de gamle vægge, eller under det gamle gulv. Man skal med andre ord være omstillingsparat, da planerne man har lagt, hurtigt kan ændre sig.
Før jeg sendte min ansøgning afsted, gav jeg annoncens kontaktperson, Erik Vibe Pedersen, et ring. Det var vigtigt for mig at vide om jeg – med min baggrund – overhovedet kunne komme i betragtning til stillingen. Han gav tydeligt udtryk for, at NCC så stor værdi i at få tidligere produktionsfolk ”ind i folden” som byggeledere. Han bad mig sende ansøgningen afsted. Efter flere samtaler og personlighedstest var jeg klar til at indtage min første byggeplads som produktionsleder.
Solidarisk ledelse giver stærkt sammenhold
Jeg har fra begyndelsen arbejdet med udgangspunkt i mine egne værdier – at være ærlig, lyttende og inddragende – og det har mine kollegaer og håndværkere kunnet mærke fra dag 1. Samtidig vil jeg være den byggeleder for mine håndværkere, som jeg selv har nydt godt af at arbejde sammen med, da jeg selv var udøvende håndværker. Jeg er filteret, som skal frasortere tegninger der ikke er bygbare, og tidsplaner som ikke er realistiske, og dét får man respekt for ude på pladsen.
Når jeg skal ud at lave tilsyn og følge op på om folk overholder aftaler, er jeg samtidig spørgende og lytter til hvad der ”rør sig” ude på pladsen – det er hos håndværkerne man får sandhederne – og det skal man drage nytte af. Efter min mening er der ikke noget der hedder ”dem” og ”os” i forhold til byggeledelse og håndværkere.
Værdi i praktisk erfaring
Vi er ét team der bygger efter samme mål, og vi skal derfor drage nytte af hinandens styrker – og det gælder begge veje. Når du som byggeleder er spørgende, lyttende og hjælper håndværkerne, vil de gå igennem ild og vand for dig.
Efter 3,5 år i NCC blev jeg udnævnt til produktionschef og sidder lige nu på NCC Renoverings største sag til dato som stedfortræder til projektchefen. En rolle hvor jeg har fingeren på pulsen: Lige fra tidsplan over tilsyn, økonomi og til projektstyring.
Udviklingen har været lodret, men jeg føler, at jeg selv har sat tempoet og kan følge med i det. Min motivation er skyhøj, og NCC har i den grad vist, at man tror på folk som mig, der ikke nødvendigvis har en lang teoretisk uddannelse, men at man derimod ser værdi i praktisk erfaring.
Netop dét giver mig fortsat blod på tanden og mulighederne i et firma som NCC virker nærmest uendelige.