”Du er da for klog til at blive tømrer!” Det sagde min dansklærer, som synes, at jeg skulle på gymnasiet. Det er jo en ærgerlig indstilling til håndværksuddannelser, og heldigvis holdt jeg fast i min beslutning.
Min bror har taget samme vej som mig, men er ansat hos en konkurrent. Det betyder også, at bølgerne kan gå lidt højt til familiemiddagene, men jeg har haft mange fritidsprojekter med min bror, så det er en god ting.
Vi gør alt for at undgå konflikter
Jeg har været i NCC i et års tid nu. Jeg trængte til luftforandring og valgte at skifte til NCC, fordi jeg var tiltrukket af kulturen, men jeg var også tiltrukket af den faglige udfordring i det renoveringsprojekt, jeg har ansvaret for nu. Det havde jeg faktisk siddet og regnet på i mit tidligere job, men tabte det til NCC.
Vi er nærmest som en familie her i Nordjylland, og det er faktisk ikke bare noget, vi siger. Vi snakker meget åbent om tingene hos os, og vi prioriterer meget højt at have gode relationer udadtil også. Det gælder hele vejen rundt, men ikke mindst vores bygherrer.
Vi gør simpelthen alt for at undgå konflikter på vores byggesager. Og det betyder også, at vi har en rigtig god stemning på pladserne. Vi taler sammen om tingene, og det gør det bare så meget lettere at gå på arbejde.
Jobskifte var også karrieremæssigt retningsskift
Jeg havde været på vej til at udvikle mig i en retning rent karrieremæssigt, som ikke gjorde mig glad. Jeg havde 12 funktionærer under mig og ansvar for al egenproduktion fra Skagen til Randers. Jeg er glad for ikke længere at have personaleansvar, og især er jeg glad for at komme ud på en byggesag.
Jeg er på pladsen omkring halvdelen af min tid, og den anden halvdel bruger jeg på kontoret, hvor jeg arbejder med at regne tilbud. Det er en god kombination, at jeg både får lov til at være i den lille boble, som man jo er i på en byggeplads, men også har føling med markedets krav, priser og kommende projekter.
Vi har et rigtig godt team på sagen med en byggeleder, der er virkelig godt inde i sagen, så jeg ikke behøver være her hver dag.
Ikke for fin til at have værktøj i hånden
Det er helt sikkert en fordel af have en baggrund som tømrer, både i relationen til håndværkerne og helt praktisk i forhold til selv at tage værktøjskassen med på en mangelgennemgang.
Hvis der er behov for, at jeg går ud og hjælper med at sætte en dør op, så gør jeg det. Det er ikke længe siden, byggelederen og jeg selv skiftede selv en dør, i stedet for at sætte en håndværker i gang. Jeg har jo selv forhandlet akkorden, og så blev jeg lige lidt nærig.
Man må ikke være for fin til lige at lave lidt praktisk arbejde. Vi skal selvfølgelig holde fokus på ledelse af byggesagen, men vi skal også kunne tage et stykke værktøj i hånden.
En ting jeg har bemærket hos nogle af vores praktikanter er, at det virker, som om de tror, at byggeledelse kan ske fra en computer på byggepladskontoret.
Dér har de meget at lære, for du kan ikke bygge fra et kontor. Man skal ud på pladsen, se sig om og tale med håndværkerne, for at have føling med projektet. Vi har jo ansvar både for tidsplan, budget, kvalitet og arbejdsmiljø, og det kræver altså, at man hopper i sikkerhedstøjet og går ud, hvor det sker.
Jeg kan se mig selv i NCC mange år frem, fordi der er så mange spændende projekter, og fordi der er muligheder for, at jeg kan udvikle mig fagligt, både på byggeledelse og kalkulation.