Danmarks største træ-eksperiment

Da vi efter klimatopmødet i 2009 i København integrerede bæredygtighed som en af NCC’s centrale strategidagsordener, blev træ et nyt fokusområde for os

Fotograf: Helle Arensbak / Dome of Visions

Bagefter kan jeg, se hvor lang rejsen skulle blive, før eksperimenterne blev til bygbare realiteter. Men det har været hele turen værd, for i dag kan vi eksekvere på de kæmpe udfordringer, bygherrerne, designerne og brugerne stiller os i ønsket om brugen af træ.

Der var en gang hvor byggeriet skulle omstille sig til stål og beton og på få årtier blev i stand til at rejse de storbyer og højhuse, der har defineret udviklingen efter krigen og har kunnet rumme befolkningstilvækst og industriel omstilling. Nu står vi over for en ny omkalfatring, hvor byggeriet skal være med til at løfte udviklingen. Denne gang mod grøn omstilling!

Afprøvning af historisk konstruktionsteori

Vi tog for alvor hul på vores strategiske materialeundersøgelser i NCC, da vi tilbage i 2012 besluttede os for at opføre Danmarks største midlertidige bygning i træ.

På det tidspunkt skulle vi i gang med bebyggelserne på Krøyers Plads på Christianshavn og stod med et byggefelt på en af Inderhavnens bedste beliggenheder. En scene i byrummet, hvor vi kunne skabe noget spektakulært, imens det blivende byggeri blev forberedt.

Vi besluttede os for at efterprøve en historisk teori skabt af en af bæredygtighedens fædre, den amerikanske tænker og arkitekt Buckminster Fuller.

Han udfordrede i tresserne byggeriets materialeprincipper og arkitektur med sine ideer om minimalkonstruktioner, brugen af træ og sfæriske kupler. Overdækning af en bygning med en selvbærende halvkuppel ville gøre det muligt at minimere mængderne af materialer og bygge helt i træ og andre lette komponenter uden at udsætte huset for regn og vind.

Det satte vi os for at efterprøve!

Fra forsøg med træ til træbyggeri i fuld skala

Vi skabte på den baggrund Dome of Visions og fik i 2013 Danmarks største træhus under tag på Krøyers Plads.

Domen var en 10,5 m høj og 21 m bred transparent kuppel med et grundareal på 350 kvadratmeter, som kunne rumme et træhus i to etager. Et byggeri, der gav os et perfekt laboratorium for test af lette konstruktioner, alternative isoleringsmaterialer og opvarmning – og ikke mindst et kulturbærende byrum med fuld beplantning og egen scene.

I senere versioner har vi kunnet eksperimentere med hele trædæk, CLT (cross-laminated timber) og med Internet of Things. Eksperimentet har stået på i fem år og vi har opført domen seks gange på seks forskellige lokationer i Danmark og Sverige.

Nu gælder det træbyggeri i fuld skala og højde som det netop afsluttede Valle Wood i Oslo, hvor træ bærer syv etagers kontorlokaler. Vi er i dag langt fra de første eksperimenter i 2013 med afleveringen af de 6.700 klimavenlige kvadratmeter og et sanseligt arbejdsunivers, hvor hovedvægten har været på naturens egne byggemateriale. Træ.

Valle Wood er et nyskabende kontorbyggeri på syv etager opført i massivt træ

Fotograf: Jonathan Grevsen / Dome of Visions

Indsend Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.